2017. szeptember 12., kedd

Újabb mélypont jöhet az aranyárban?


Tom McClellan technikai elemzőként gyakran foglalkozik az arannyal, ami bonyolult feladat, hiszen - mint ő is megállapította - a sárga nemesfém árfolyammozgásait többek között azért nehéz elemezni, mert az egész világon kereskednek vele, és mindenkit elsősorban az érdekel, hogy a saját pénznemében mennyi az arany ára.


McClellan amerikaiként természetesen az arany dollárban kifejezett árát veszi alapul, és rendszeresen foglalkozik a nemesfém középtávú, bő egy éves ciklusaival. Megfigyelése szerint az árfolyam átlagosan 13 és fél hónaponként ér el egy ciklikus mélypontot, a ciklusoknak nagyjából a közepén pedig szintén van egy kevésbé jelentős mélypont. Ezek között a mélypontok között az ár természetesen magasabb, de lényeges, hogy egy adott cikluson belül a ciklus első vagy második felében ér el az arany magasabb árfolyamcsúcsot. McClellan azt figyelte meg, hogy amennyiben a ciklus első felében magasabb szinten tetőzik az árfolyam, mint a második felében, az negatív előrejelzést jelent, azaz a ciklus végén a mélypont alacsonyabban lesz mint az előző ciklus mélypontja volt. Ha azonban a ciklus közepét megelőző csúcsnál a ciklus második felében magasabbra fut fel az árfolyam, az előrevetíti, hogy a ciklus végén esedékes mélypont az előző ciklus mélypontjánál magasabban lesz. Ezek a mélypontok természetesen bizonyos mértékig a következő ciklus alakulására is befolyással vannak, mert a befektetők jó része optimistább, ha azt látja, hogy időnként vannak ugyan mélypontok az árfolyamban, de azok egyre magasabb szinten következnek be, ellenkező esetben viszont eluralkodik a pesszimizmus, amint azt 2011. szeptembertől egészen 2016. áprilisig láthattuk. Így minden ciklus bizonyos mértékig előrejelzi a következő ciklus alakulását is.


A jelenlegi ciklus vége - azaz a következő mélypont - ez év vége környékén várható, tehát már túl vagyunk a ciklus közepén bekövetkezett mélyponton. McClellan grafikonjára tekintve azt látjuk, hogy egy uncia arany ára dollárban most magasabb mint a ciklus első felében bármikor. Ez a fentiek alapján azt jelzi, hogy a néhány hónapon belül várható mélypont magasabb árnál következhet majd be, mint a tavaly karácsony előtti 1128 dolláros unciánkénti ár. Érdemes megjegyezni, hogy azóta csaknem 200 dollárt emelkedett az árfolyam, tehát a visszaesésnek is bőven van még tere, de amennyiben McClellan jóslata beigazolódik, az középtávon is optimizmusra adhat okot az aranybefektetések kapcsán.


Természetesen azt is figyelembe kell venni, hogy amikor csökken az aranyár dollárban, az többnyire együttjár a dollár erősödésével - ami az utóbbi hónapok heves dollárgyengülése után most sem lenne meglepő - így forintban vagy euróban elképzelhető, hogy semmilyen vagy csak csekély csökkenés lenne érzékelhető a sárga nemesfém árfolyamában.

Az aranyár technikai elemzése iránt érdeklődőknek érdemes megfontolni McClellan publikációinak előfizetését is, ha tudnak angolul.

TP

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése