2017. február 1., szerda

Tom McClellan a bitcoin-lufiról


Az általam legtöbbször olvasott technikai elemző, Tom McClellan - aki mellesleg Trump győzelmét is megjósolta - legutóbbi írásában a bitcoinnal foglalkozik. Mivel múltkoriban írtam a bitcoinról, mint az arany "vetélytársáról", érdemes megnézni, mit a véleménye egy igazi szakembernek.


McClellan a bitcoin közelmúltbeli árfolyamának grafikonját az úgynevezett internet-lufihoz hasonlítja. Mint közismert, a NASDAQ piacon a 90-es évek végén rendkívül erős áremelkedés zajlott le, 2000. márciusában elérve a csúcsot, majd onnan még meredekebb zuhanás következett. 2007. október végére újra nagy emelkedés következett be, bár még messze volt a 2000-ben elért árfolyamszint. Innen azonban - a világgazdasági válság kirobbanása miatt, és a többi részvénypiaccal összhangban - újabb zuhanás következett. Úgy tűnik, a bitcoin most a 10 évvel ezelőtti eseményeket utánozza, de minden sokkal gyorsabban zajlik, mint akkor. 


Mint McClellan írja, az értékpapírpiacokon az utóbbi időben feltűnően gyorsan zajlanak le olyan események, amihez korábban legalább hónapok kellettek. Így történt például a Brexit-népszavazás után, amikor a részvénypiaci pánik mindössze két és fél napig tartott. Trump megválasztása után a sokkhatás még rövidebb idő, nagyjából fél nap alatt elmúlt.





A bitcoin piacán 2013. végén alakult ki egy lufi, ami gyorsan ki is pukkadt. Azóta a bitcoin grafikonja nagy hasonlóságot mutat a NASDAQ 2000. és 2008. közötti grafikonjával, a legnagyobb különbség az, hogy a bitcoin árfolyama sokkal gyorsabban ismétli a NASDAQ akkori mozgását. McClellan arra következtet, hogy ez a hasonlóság megmarad a továbbiakban is, így várható a bitcoin árfolyamának újabb komoly és hosszan tartó csökkenése. A bitcoin-tulajdonosoknak ezért azt javasolja, hogy hamarosan szálljanak ki, mert fogy az idő.

4 megjegyzés:

  1. Tom McClellan szkepticizmusa a bitcoin iránt érthető és nem egyedülálló. Egy sor neves szakértő évek óta temeti a bitcoint a Financial Times, New York Times, Washington Post, stb. oldalain már 2010 óta. Ezen a linken a fontosabb angol nyelvű gyászjelentéseket lehet megtalálni: https://99bitcoins.com/bitcoinobituaries/ . A legfrisebb pont Tom McClellan cikke, a napokban küldtem el az oldal szerkesztőinek.
    A bitcoint már az 0.23$-os áron temették, aztán minden egyes ugrásnál sorban álltak a gyászjelentésirásban a neves szakértők.

    Sokkal több érv szól a hosszan tartó bitcoin erősödés mellett, mint a hosszan tartó bitcoin csökkenés mellett:

    1. A bitcoin iránti kereslet egyre nő világszerte, főleg a súlyos gazdasági és pénzügyi gondokkal küszködő országokban: Venezuela, India, Nigéria, Kína (sokan a bitcoinba menekülnek a gyengülő renminbi miatt) . Ezt a növekedést alátámasztja a növekvő bitcoin tranzakciók száma, a növekvő egyéni bitcoin fiokokszáma (lásd https://blockchain.info/hu/charts/n-unique-addresses?timespan=all https://blockchain.info/hu/charts/my-wallet-n-users?timespan=all&showDataPoints=false&daysAverageString=1&show_header=true&scale=0&address= és Coinbase ) . Indiában és Nigériában gyakran 20-70%-os felárért lehet csak bitcoint venni.

    2. A hálózati effektus miatt a Bitcoin mint hálózat értéke exponenciálisan nő az egyre nagyobb ütemben növekvő bitcoin felhasználók miatt, így maga a bitcoin token értéke is magasabb.

    3. Akárcsak az aranynak, a bitcoinnak megvan az a tulajdonsága, hogy nem lehet elinflálni, a bankrendszeren kívüli eszköz és az arannyal ellentétben szinte elkobozhatatlan, mennyiségtől függetlenül államhatárokon keresztül nyomtalanul át lehet vinni. Az aranyhoz képest megvan az a tulajdonsága, hogy saját decentralizált, bárki által elérhető, engedélymentes fizető hálózata van. Ezen tulajdonságok és a világon egyre elterjedtebb a készpénzt háttérbe szorító intézkedések miatt a bitcoin egyre keresettebb lesz, ez az árát nagy mértékben felfelé fogja hajtani.

    A bitcoin nagyjából ma ott tart, mint a kilencvenes évek elején az internet, azzal a különbséggel, hogy sokkal gyorsabban fejlődik.
    A összes bitcoin piaci értéke 17 millárd dollár körül van, ez szinte semmi világ viszonylatban. 1-2 éves távlatban 2000-3000 dollárig, 5-10 éves távlatban 10.000-30.000 dollárig is felmehet az ára, természetesen nagy kilengésekkel.

    Egyébként a neves Milton Fridman is megjósolta a Bitcoint 1999-ben. https://www.youtube.com/watch?v=6MnQJFEVY7s

    Szerintem az arany és a bitcoin nem feltétlenül egymás versenytársa, sokkal inkább kiegészítik egymást, jól megvannak egymás mellett.




    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. Köszönöm az értékes hozzászólást. Az eredeti kérdés - amire megpróbáltam választ keresni - arra vonatkozott, hogy vajon az arany, vagy a bitcoin a jobb befektetés. Én fontosnak tartom a különbségtételt befektetés és spekuláció között, így befektetésre továbbra is az aranyat tartom alkalmasabbnak. Spekulálni viszont bármivel lehet, és közismerten az a legjobb, ha egy éppen felfúvódó lufit tudunk kihasználni (persze lehetőleg az elején belépni, és még a kipukkadás előtt kilépni). Erre a bitcoin tökéletesen alkalmas, de én semmiképpen sem "fektetnék" komoly összeget bele.

      Törlés
  2. Frissítettem a Tom McClellan által készített grafikont. Időközben a bitcoin történelmi csúcsot döntött: http://imgur.com/a/r7ZMl

    VálaszTörlés
    Válaszok
    1. TomMcClellan figyelmét sem kerülte el a bitcoin-árfolyam alakulása:
      http://www.mcoscillator.com/learning_center/weekly_chart/special_edition_-_bitcoin_follow_up/

      Törlés