2017. február 28., kedd

Az arany a legjobb biztosítási kötvény


Alan Greenspan véleménye

Alan Greenspan 1987-től 2006-ig volt az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve elnöke. Bár intézkedései annak idején sokszor voltak a viták kereszttüzében, rendkívüli tapasztalata miatt ma is érdemes odafigyelni a véleményére. Az Arany Világtanács Gold Investor (=aranybefektető) című kiadványa közölt vele a minap egy hosszabb interjút. Ebből idézünk.


Az első kérdés arra vonatkozott, vajon fenyeget-e stagfláció (tehát gazdasági stagnálás magas infláció mellett). Greenspan rámutatott, hogy a globális gazdasági növekedés lelassult, jórészt a fejlett világban uralkodó demográfiai problémák - elsősorban a társadalom elöregedése - miatt. A termelékenység növekedése is visszaesett, így az egész gazdasági rendszer lelassult. Ez reményvesztettséget és kétségbeesést generált a társadalom széles rétegeiben, ami a gazdasági populizmus térnyerését segítette elő, amely végül a Brexitben és Trump győzelmében manifesztálódott.


Ugyanakkor a munkanélküliség csökkenése, a bérek növekedése - főképp az Egyesült Államokban - növeli az inflációs nyomást. A kereslet egyre nagyobb, így az árak a gazdaság egyre több szektorában emelkedhetnek. Ha az árak emelkedése - tehát a pénz értékvesztése, azaz az infláció - a gazdaság stagnálásával párosul, stagflációról beszélhetünk.


Ha jelentősen elkezd nőni az infláció, az végső soron az arany áremelkedéséhez fog vezetni. Greenspan szerint az aranyba való befektetés célja nem a rövid távú nyereség, hanem egy hosszú távon érvényesülő védelem a pénz elértéktelenedésével és a nem várt negatív eseményekkel szemben.


Greenspan kifejtette, hogy az arany - és kisebb mértékben az ezüst - az első számú globális valuta, melyek nem függnek a kibocsátó hitelképességétől. A papírpénz addig ér valamit, amíg a kibocsátójában megbíznak. Csak az arany és az ezüst rendelkezik saját belső értékkel. Ez így van évezredek óta.


A jegybankokról és a várható monetáris politikáról szólva megemlítette, hogy Európában még az amerikaihoz képest is aggasztóbb a helyzet. Greenspan komolyan aggódik az euró jövője miatt. Mint mondta, Észak-Európa évek óta folyamatosan finanszírozza a déli tagállamok deficitjét, és ez nem tarthat örökké. Az Eurozóna nem működik.


Vajon a volt Fed-elnök szerint milyen monetáris szerepe lehet az aranynak az új geopolitikai környezetben? Greenspan úgy véli, hogy az aranystandard nagyon jól működött a 19. század vége felé és a 20. század elején. Ezt az időszakot - az első világháborúig - rendkívüli gazdasági prosperitás, gyorsan növekedő termelékenység és alacsony infláció jellemezte. Mégis, ha ma újra visszatérnénk az aranystandardhoz, az sokan a kétségbeesés jeleként értelmeznék. Pedig, ha fennmaradt volna az arany központi szerepe a pénzügyi rendszerben, ma nem lennénk ilyen rossz helyzetben. Nem tudtunk volna ennyire eladósodni, mert az aranystandard biztosítja, kikényszeríti a mértéktartó gazdasági és költségvetési politikát.


Angolul tudóknak érdemes elolvasni a teljes cikket.


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése